marți, 30 august 2011

Va prezentam: Carte rebusista




 Unii specialiști în filologie încadrează textele ,,careurilor didactice” în specia literară numită ,,eseu”. Această explicație a stat la baza titlului cărții mele, ,,Eseuri ludice pe teme lingvistice și literare”, apărută în luna martie 2010, la editura ,,Sfera”, Bârlad. Tehnoredactarea acestei cărți a fost realizată de fiica mea, Diana- Cristina Șerban, iar ca dovadă a recunoștinței, această apariție editorială îi este dedicată ei.
Lucrarea de față a fost lansată pe data 26. 03. 2010, în cancelaria Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu”, Bârlad, un adevărat ,,templu al educației”, unde eu funcționez ca profesor de limba și literatura română.
Cartea cuprinde un ,,cuvânt înainte”, un interviu acordat lui Alexandru Păsărin (director la ,,Publicațiile Flacăra”, București), o prezentare făcută subsemnatului în revista ,,Ani de liceu”, un scurt istoric al rebusismului bârlădean și un număr de 80 de careuri didactice pe teme lingvistice și literare. Aceste careuri au fost selectate din multitudinea de teme abordate de mine, de-a lungul timpului, în cei 34 de ani de activitate rebusistă.
Lucrarea a fost concepută ca o antologie. Din numărul total de careuri didactice selectate, 33,75% reprezintă cele 27 de careuri apărute în unele publicații ale editurii Elixir Press, București. Este vorba de revistele Integrama Așilor, Integrama de 5 stele, Integrama Elixir și Trebușoara. Un careu a fost preluat din Almanah de intgrame, scos de aceeași editură. Celelalte careuri au fost selectate din revistele: Rebus, Rebusache, Cuvinte încrucișate, Rebus OPTIM (toate din București), Rebus Deșteptarea (Bacău), Rebus Edip (Craiova) și Replici (Pitești). Alte careuri au fost preluate din publicațiile județene Semnal (Vaslui) și Păreri tutovene (Bârlad). Există și un careu apărut în Almanah Rebus (București). Cartea mai conține și 12 probleme de enigmistică la temele propuse, dintre care 7 sunt prezentate în versuri.
Aceste careuri pot fi folosite în procesul instructiv-educativ, la lecțiile de predare de noi cunoștințe și la lecțiile de evaluare. Fiecare careu poate avea un dublu rol: mijloc didactic și metodă modernă de predare, învățare și evaluare a cunoștințelor.
Definițiile rebusiste devin adevărate perle ale inteligenței și ale priceperii în folosirea limbii române pe o temă. Dezlegătorii careurilor din această carte vor avea din plin confirmarea celor menționate mai sus.

   Ionel Şerban.

2 comentarii: