vineri, 20 ianuarie 2012

Invitatul săptămânii: Gheorghe Ţîrdea




 Născut la 16 aprilie 1949 în oraşul Tulcea.
 Este pasionat încă din copilărie de cuvintele încrucişate, remarcându-se prin numeroasele participări la Campionatul naţional de compunere organizat de revista Rebus.
 Câştigător al titlului de campion naţional pe anul 1980 la acest tip de concurs; repetă performanţa în anul 1985. Pentru aceste performanţe coroborate cu alte numeroase prezenţe în lotul naţional al primilor 12 compunători, este recompensat cu premiul revistei Rebus la prima ediţie a decernării acestei distincţii.
 După iniţierea primelor concursuri de rebus-activ în anul 1987, un an mai târziu devine primul campion naţional de rebus-activ. Retrăgându-se din activitatea competiţională, se implică în organizarea următoarelor ediţii ale Campionatului naţional de rebus-activ în calitate de secretar al Asociaţiei Rebusiştilor din România şi arbitru al probei de compunere careu. În paralel este membru al Cercului rebusist Magic  din Târgovişte şi apoi preşedinte al secţiei Rebus a Asociaţiei Sportive Locomotiva din Bucureşti, pe care o înfiinţează la 1 august 1989.
 Debutează în publicistica rebusistă în revista Rebus în anul 1968, cu un careu de definiţii în colaborare cu fratele său, Victor. Ulterior promovează cu succes careul tematic, abordând uneori şi probleme de enigmistică.
 După anul 1991 devine unul dintre cei mai prolifici autori de integrame, realizând peste 1000 de materiale pe an. Nu neglijează, în acest timp, careurile şi alte materiale rebusiste.
 Este colaborator permanent la majoritatea publicaţiilor rebusiste independente sau cele aparţinând de Publicaţiile Flacăra sau Asociaţia Rebusiştilor din România.
 Având ingineria ca profesie de bază, lucrează în proiectare din anul 1972, în specialitatea Instalaţii pentru construcţii la Institutul de Proiectări pentru Transporturi Auto, Navale şi Avioane (IPTANA).
 În ceea ce priveşte starea civilă, este căsătorit cu Mioara Ţîrdea din anul 1979, iar fiica lor, Irina este absolventă a Facultăţii de Automatică din Bucureşti, secţia calculatoare.
 Printre pasiunile lui se numără filatelia, şahul (are categoria I) şi bineînţeles, cuvintele încrucişate.

Un comentariu:

  1. repecte deosebite pentru domnul Tardea in tot ceea ce face si ce a realizat pana acum, insa un singur lucru am de obiectat....am cumparat recent un numar de integrame al domnului Tardea si spre uimirea mea..din 68 pag....vreo 5-6 din ele erau facute gresit.....o zi excelenta

    RăspundețiȘtergere