miercuri, 9 noiembrie 2011

Invitatul saptamanii: Virgil Agheorghiesei

        Născut  la  10  septembrie  1949  în Huşi, supranumit  oraşul  dintre vii sau oraşul  grădină, o  oază de linişte cu trai molcom, situată într-un  cuib înconjurat de dealuri, acoperite  cu   plantaţii  viticole sau păduri. Urmează şcoala  elementară şi  studiile medii la  Liceul ,,Cuza  Vodă“  din  localitatea    natală,   apoi Facultatea  de  Studii  Economice  din  cadrul Universităţii ieşene şi postuniversitar, un curs de ziaristică în Bucureşti. După un scurt interval în care profesează ca economist, devine redactor la  ziarul  judeţean  Vremea Nouă şi membru al Uniunii Ziariştilor. Din august 1974, în  urma căsătoriei, se întoarce la Huşi şi la  profesia de economist. Până în 1979 este director comercial la Întreprinderea de încălţăminte Huşana şi apoi se transferă ca director economic la Spitalul din oraş, unde din 1998 va fi auditor şi apoi economist, până în prima parte a anului 2010, când se pensionează. În acest interval, timp de 8 luni a fost primul primar al Huşului de după evenimentele din decembrie 1989, funcţie din care se retrage în momentul când se încerca înrolarea sa politică. Fidel ideii de neutralitate, nu  este  aliniat  politic nici în prezent. Experienţa profesională şi ecourile activităţii redacţionale se materializează în iulie 2009 prin volumul: Spitalul municipal ,,Dimitrie Castroian“ Huşi - Pagini de istorie, o lucrare inedită în care reconstituie cei aproape 150 de ani de existenţă ai instituţiei, înfiinţată prin ordinul lui Al. I. Cuza.
             În plan rebusist, îşi dezvoltă pasiunea începând cu obişnuita
postură de dezlegător. Cumpără aproape toate publicaţiile de gen ale vremii şi deţine o impresionantă colecţie de reviste rebusiste dar  mândria  sa  este  colecţia completă a revistei Rebus, din 1957, când apare în formulă nouă. Debutează în paginile acesteia cu un  rebus criptografic, în numărul  271, din 5 octombrie 1968, şi cu un careu, în numărul 381, din 5 mai 1973. Deşi s-a lansat şi a fost mulţi ani cunoscut mai ales ca autor de enigmistică, pasiunea pentru lectură, devenită în timp o adevărată obsesie, l-a convertit în realizator de careuri. Compune predilect careuri tematice sau de definiţii, individual şi în colaborare, dar şi surprize, diverse fantezii. Sorţii i-au oferit şansa ca pe durata studenţiei şi a primilor ani de activitate profesională să poată frecventa biblioteci publice de renume, având acces la un fond de carte care i-a asigurat o bogată documentare. În paralel, îşi formează şi o bibliotecă proprie, ajungând să posede o impresionantă colecţie de lucrări din toate domeniile. Dincolo de tentaţia dorinţei, din raţiuni de spaţiu dar şi financiare, în ultima perioadă s-a văzut obligat să se limiteze doar la achiziţia de carte de tip enciclopedic. Adună, astfel, cu migală, în fişiere sistematizate tematic, informaţia necesară realizării a peste 500 de titluri, multe dintre ele inedite. Careurile sale tematice se disting, înainte de toate, printr-o excepţională densitate, dar şi  prin selecţia riguroasă, bazată pe criteriul reprezentativităţii, a termenilor îngrilaţi.  Publică în timp peste 500 de careuri şi multă enigmistică la Rebus, Rebusache şi celelalte reviste ale trustului Flacăra, nenumărate alte careuri la ziare şi reviste de gen sau având rubrici rebusiste. În 1990 scoate chiar o revistă proprie, intitulată Secret, lansată cu succes pe piaţă în peste 50 de mii de exemplare, dar rămasă fără continuitate, pentru că editorul cu care pornise la drum, şi-a reorientat afacerile. Membru activ al Cercului rebusist Alb şi negru din Bârlad, având o relaţie specială de prietenie cu mentorul multor rebusişti din zonă, Gh. Al. Kissling şi cu Corneliu Florenţa. 
           Dovedeşte o bună abilitate în tehnica încrucişării, concretizată iniţial cu un loc întâi la un concurs de compunere, organizat de redacţia Rebus, la o consfătuire din Focşani. Obţine apoi locurile 3 în 1989, 5 în 1991, 2 în 1992, 7 în 2001, titlul de campion naţional în 2005, locul 4 în 2007 şi 5 în 2011 sau titlurile de campion al judeţului Vaslui pe anii 1985, 1988-1995, 1998, 1999, 2001, 2007 şi 2011,  la concursurile anuale de compunere ale revistei Rebus. În paralel, se clasează pe locuri fruntaşe la mai toate concursurile de gen organizate de alte  publicaţii sau cercuri rebusiste. În egală măsură s-a dovedit a fi şi un excelent autor de definiţii, abordând preferenţial definiţia elaborată, metaforică. Mărturie sunt, pe lângă apariţiile din Rebus, locurile doi şi întâi obţinute la Memorialul ,,Gh. Dobrescu-jr.“, ediţiile din 2004 şi, respectiv, 2005.
                 Alte pasiuni constante, fotografia şi drumeţiile.
(Prezentare din vol. I al lucrarii ,,Prietenii mei, rebusiştii"- mic dicţionar, autor Virgil AGHEORGHIESEI,  ce va apărea în luna decembrie a.c).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu